Warsztaty Wymiany Doświadczeń - Szwecja 2013-10-18
W dniach 30.09.13 - 06.10.13 r. kandydaci do pracy w Spółdzielni Socjalnej wzięli udział w Warsztatach Wymiany Doświadczeń w Szwecji. Organizatorem tego szkolenia było Stowarzyszenie na rzecz Spółdzielni Socjalnych  z siedzibą w Poznaniu.
Wylot samolotem mieliśmy w poniedziałek o godzinie 9.40 .
Pierwszą jednostkę odwiedziliśmy we wtorek. Jest to organizacja o nazwie Companion. Właściciel firmy dokładnie opowiedział nam czym zajmuje się ta placówka. Od 5 lat wspierają oni Spółdzielnie Socjalne  oraz tych wszystkich , którzy chcą je otworzyć.
W środę odwiedziliśmy Spółdzielnię Kooperativet KOS w Sztokholmie. Przedsiębiorstwo to zajmuje się produkcją wyrobów ze szkła.  oraz ich sprzedażą. Kolejnym ośrodkiem , który odwiedziliśmy w tym dniu była Spółdzielnia  Franstrops Verkstader w Sundbybergu. System funkcjonowania tej Spółdzielni zbliżony jest do systemu działania naszych WTZ-tów. Za udział w zajęciach podopiecznych płaci Państwa. Zajęcia odbywają się w ramach 3 działów: stolarski, komputerowy, krawiecki połączony z pracami ze szkłem.
W czwartek odwiedziliśmy Spółdzielnie Golden w Solnej - jest to jedna z pierwszych Spółdzielni. Ta Spółdzielnia prowadzi kawiarnię i catering, prace w ogrodzie i szklarni a także  stolarką. Wykonuje się tu również biżuterię  z odzyskanych części komputera.
Odwiedziliśmy również organizację Atelje Inuti w Sztokholmie. Zajęcia odbywają się tutaj w ramach warsztatu malarstwa i rzeźby. W ostatni dzień odwiedziliśmy Spółdzielnię Kooperativet Indistrhuset i Roslagen w Rimbo. Spółdzielnia zatrudnia 23 osoby niepełnosprawne oraz 8 osób wspierających. Uczestnicy prowadzą tutaj warsztat komputerowy , w którym pracownicy poznają pracę w różnych programach.